کشور ما دارای قومیتها و فرهنگهای مختلفی است که هرکدام از قومیتهای مختلف، به دلیل موقعیت جغرافیایی و فرهنگهای به جا مانده از گذشتگان، دارای سرگرمیها و بازیهای محلی خاصی هستند. استان بوشهر نیز از این قاعده مستثنی نیست. پدران و مادران بوشهری نیز سعی دارند بازیهای گذشتگان و نیاکان خود را به فرزندان خود بیاموزند. کودکان بوشهری برای گذراندن اوقات فراغت خود به انجام بازیهای مختلفی همچون شَنداز، اتو تَل توت مَتَل، گرگته، خَر مَن چَن مَن، شَهنَک پَهنَک، بووات پيرن يا جهال، سه سنگ سه هسته، هِله هِله گرگ چَمبری، جز کُن بازی یا جز جزک و پِندِکِ چال میپردازند.
بیشتر کودکان بوشهری به انجام بازی اتو تَل توت مَتَل میپردازند. برای شروع این بازی، بچه ها به ردیف و در کنار یکدیگر نشسته و پاهایشان را جدا از هم و در جهت جلو دراز میکنند. آنگاه فرد بزرگتری به نام «اُوسا» در حالی که دست روی پای آنها می زند، شعری را میخواند. آخرین کلمه شعر به هر کودکی که رسید او بازنده است و باید بازی را ترک کند تا اینکه آخرین نفر به عنوان فرد برنده انتخاب شود.
بازی دیگری که مناسب سن کودکان است، بازی بووات پيرن يا جهال است. اين بازي مخصوص بچههاي كوچك است و در فصل تابستان يعني در ماههاي تير و مرداد انجام ميگيرد. علت اینکه این بازی در فصل گرم سال انجام میشود، وسيله بازي یعنی اسّك خمال «هسته خارك» است كه تنها در اين فصل موجود است. ابتدا بچهها دور هم جمع شده، هسته را در دست گرفته، سپس به نوبت بازي را شروع ميكنند. نفر اول ضمن اينكه هسته را ميان انگشت شست و سبابه قرار داده، از نفر دومي ميپرسد: بووات پيرن يا جهال (بابات پير است يا جوان)، نفر دوم به دلخواه ميگويد، پير يا جهال. سپس نفر اول با دقت به وسيله دو انگشت به هسته فشار ميآورد، و چون هسته حالت لغزندگي دارد معمولاً به هوا ميجهد. ارتفاع جهش هسته بستگي به درست گرفتن آن و مهارت بازيكن دارد. اگر تا ارتفاع قابل ملاحظهاي، مثلاً حدود نيممتر يا 30 سانتيمتر پرش كرد، پدر نفر دومي جهال است. اما چنانچه ضمن فشار دادن، هسته در جای خود باقی ماند يا اينكه تنها در حدود سه الی چهار سانتيمتر ارتفاع گرفت، در اين صورت پدر نفر دومي پير است. بازي تا دو نفر آخر به همين ترتيب ادامه مييابد. اين بازي در محلههايي كه پيرامون نخلستان است بيشتر صورت ميگيرد. گاهی مادران براي نوازش و سرگرم ساختن كودكان خود اين بازي را به تنهايي انجام ميدهند.
یکی دیگر از بازیهای پرطرفدار کودکان بوشهری، بازی سايه بردک است. اين بازي را هم پسران و هم دختران انجام میدهند. براي شروع بازي ابتدا چند نفر جمع میشوند(در اين بازي تعداد مطرح نیست). جالب است بدانید که این بازی در زمان مهتاب انجام میشود. کودکان در کنار هم جمع میشوند و یک نفر را به عنوان رئیس انتخاب میکنند. رئيس يک سنگ گرد برداشته و سنگ را پرتاب ميکند تا مشخص شود كه سنگ در سايه چه كسي قرار میگیرد. شخصي كه سنگ بر روی سایهاش باشد، بايد به دنبال بقيه افراد دویده و دستش را بر روی سر دیگران بگذارد. دستش بر روي سر هر كسی که قرار بگیرد، باید آن شخص با شخص اول همكاري کند تا آخرین نفر به عنوان فرد برنده مشخص شود.
کودکان بوشهری باتوجه به موقعیت و امکانات موجود، به انجام بازیهای سالم و مهیج میپردازند. البته تعداد بازیهای محلی بوشهر بسیار زیاد است اما بیشتر سعی کردیم به بررسی بازیهایی بپردازیم که برای سنین کودکان مناسب است.